Ajax site
Oferte recomandate: Vile, Bragadiru, Complex Fortuna Bragadiru - Bragadiru, Complex Fortuna Vile Pret total: 75.000 EUR Birouri, Romană, Observatorul Astronomic Bucureşti - Romană, Observatorul Astronomic Birouri Pret total: 1.100 EUR Apartamente in blocuri, Cetate, M-uri Alba Iulia - Cetate, M-uri Apartamente in blocuri Chiria / ZI: 30 EUR
Oferta lunii:
Ciorogârla - Autostrada A1 Bucuresti-Pitesti km 14, Cefin
Hale productie, Autostrada A1 Bucuresti-Pitesti km 14, Cefin
Hale productie
Pret total: 395.000 EUR
Stiri:
 

WannaCry: Cate institutii din Romania au fost afectate de atacul cibernetic si ce trebuie sa facem sa nu ne virusam

WannaCry: Cate institutii din Romania au fost afectate de atacul cibernetic si ce trebuie sa facem sa nu ne virusam

Insa in afara de MAE, uzina Dacia si un spital din Bacau, nu se stie cine a mai avut de suferit de pe urma atacului, in tara noastra.

Reactia SRI dupa atacul cibernetic global, care a afectat si Romania

Ministrul Comunicatiilor nu stie cine a fost afectat in Romania de atacul cibernetic, dar are un sfat pentru noi: Aceste lucruri trebuie facute acum!

"Pana in prezent, detinem date despre 5 retele sau sisteme gestionate de institutii din sectorul public, insa din datele pe care le avem nu putem spune daca este vorba de sisteme ale institutiilor respective sau daca sunt IP-uri ce au fost date spre folosinta catre terti", au raspuns specialistii de la CERT-RO unei solicitari Ziare.com.

"Nu putem da numele acestor institutii, dar va putem spune faptul ca au fost contactati inca din momentul in care au fost obtinute primele semnalari atat prin e-mail, cat si telefon si s-au derulat masuri de remediere acolo unde a fost cazul", mai arata CERT-RO.

In plus, in absenta unui cadru legal care sa oblige companiile si institutiile publice sa raporteze aceste incidente, este extrem de dificil sa fie evaluat in acest moment impactul la nivel national, mai precizeaza institutia.

CERT-RO, care a primit trei notificari oficiale de la organizatii afectate din Romania, are si cateva recomandari pentru utilizatorii de calculatoare. Acestia trebuie sa:

1. Actualizeze sistemele de operare si aplicatiile, inclusiv cu patch-ul MS17-010: https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx; Microsoft a publicat actualizari de securitate inclusiv pentru sistemele de operare care nu mai beneficiaza de suport, precum Windows XP: https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/;

2. Dezactiveze protocolul SMB

3. Utilizeze un antivirus actualizat cu ultimele semnaturi si, daca au solutii anti-ransmoware, sa le activeze;

4. Acorde o atentie sporita la deschiderea fisierelor si link-urilor provenite din surse necunoscute/incerte, mai ales cele din mesajele email;

5. Realizeze copii de siguranta (backup) pentru datele importante.

 

Cum insa un calculator poate fi atacat fara ca utilizatorul sa acceseze linkuri sau sa deschida emailuri infectate, cum procedam: speram sa avem noroc sau putem face ceva concret ca sa ne aparam de un astfel de atac?

"Acest lucru este partial adevarat, in sensul in care acest malware se raspandeste si prin intermediul protocolului SMB, ceea ce inseamna ca sunt afectate calculatoarele din aceeasi retea, daca unul dintre utilizatori s-a infectat.

Cu privire la ceea ce putem face, am descris mai sus toate masurile preventive pe care le recomandam. Suplimentar, companiile si institutiile pot sa-si educe personalul cu privire la un comportament responsabil de securitate online, un set de actiuni minimale, pe care trebuie sa le puna in aplicare in activitatea de zi cu zi".

mai mult...

Data articol: 15/05/2017
Sursa: Ziare.com
directproprietar.ro